Jewometaal Stainless Processing

HSE management en uitdagingen

HSE management en uitdagingen met Johan de Bruin - SHE manager, Jewometaal Stainless Processing B.V.
(Jewometaal)

Auteur: Arjan te Brake

 

Vandaag zijn we in gesprek met Johan de Bruin, die 16 jaar werkzaam is als SHE (Safety, Health, Environment) professional bij Jewometaal.

 
Jewometaal is onderdeel van ELG. ELG is één van de grootste schrootverwerkers ter wereld met ruim 50 werven. De aantallen zijn duizelingwekkend. Bij Jewometaal wordt jaarlijks 200 duizend ton roestvrijstaal (RVS) schroot verwerkt. In de Botlek wordt er per schip per keer gemiddeld 3000 ton RVS geladen en gelost. Grote hoeveelheden RVS-schroot worden op verzoek van klanten samengesteld tot een gespecificeerde mix van metalen. Deze samenstelling is 99% recyclebaar en gaat vervolgens de smeltovens in wat het begin van nieuwe producten inluidt.
 

Johan is in 2006 begonnen op de SHE afdeling en heeft in 2015 het stokje als manager overgenomen van zijn voorganger. Johan is als SHE manager eindverantwoordelijk voor alles wat betrekking heeft op veiligheid, gezondheid en milieu. Denk hierbij aan de ISO 9001 en 14001, de RI&E en specifieke risico’s die komen kijken bij een bedrijf als Jewometaal. Ook de keuring van bedrijfsmiddelen waaronder een tiental kranen behoort hierbij tot het takenpakket. Johan zou je een echte SHE duizendpoot kunnen noemen, die een goede balans heeft weten te vinden tussen het coördineren van SHE en het zelf leveren van een operationele bijdrage daaraan.
 
 

 

 

 

she-manager-jewometaal-environment

 

hse-manager-op-de-werf-safety

 

Wat zijn specifieke SHE kenmerken van Jewometaal en wat zijn de uitdagingen voor jou als SHE manager?


"Bij Jewometaal is de kans op verwerking van radioactief afval dat tussen het schroot zit aanwezig. Daarom maakt Jewometaal gebruik van een uiterst geavanceerde detectiepoorten en detectie in de kranen. Al het RVS-schroot dat binnenkomt passeert deze poorten of wordt opgepakt door een kraan, waarbij de kleinste pieken van gamma- en neutronenstraling alle toeters en bellen doen afgaan. Ook wordt er gewerkt met zware machines zoals shovels en kranen. Goed onderhoud en de juiste competenties van medewerkers dienen daarbij de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Toen Johan in 2015 het stokje als SHE manager overnam van zijn voorganger werd hij gelijk in het diepe gegooid. Hij werd geconfronteerd met een audit, waarbij vanzelfsprekend alle documentatie moest worden overdragen aan de certificerende instantie. Dit verliep redelijk stroef, maar door onder andere FPSupport ging dat elk jaar beter". 


Wat maakte deze specifieke certificering zo lastig?


“Tijdens de certificering was er naast de specifieke risico’s die komen kijken bij een bedrijf als Jewometaal, ook aandacht voor de verschillende ISO normen (9001 en 14001). De verschillende normonderdelen waren versnipperd belegd binnen de organisatie en daardoor was het niet helemaal duidelijk wie nu precies wat deed. Vooral de aantoonbare borging van taken en de bewijslast dat deze taken waren uitgevoerd leverde op dat moment een uitdagende situatie op.” “Dat was wel even spannend” vervolgt Johan. “Daarna hebben we belangrijke stappen gezet door het aanbrengen van meer structuur en een andere invulling van verantwoordelijkheden”.

 

 "De simplicity, de opbouw en de interface maken het werken ermee voor iedereen eenvoudig. De actieve signalering dat een taak is verlopen is zeer bruikbaar en houdt je scherp in de waan van de dag."

Welke bijdrage heeft FPSupport hieraan geleverd?


“Met FPSupport zijn de actiepunten zoals keuringen en toetsing van procedures in één dashboard geborgd en makkelijk te monitoren. Het helpt je op ieder moment inzicht te geven in alle SHE onderdelen. Het mooie is dat ik niet de enige ben die ermee werkt, zodat het daarmee ook meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid is”.
 
 
 

“De recente hercertificering van de ISO ging van een leien dakje” vervolgt Johan, “Via de applicatie konden we gemakkelijk inzicht geven in de SHE processen met de daaraan gekoppelde bewijslast. Gewoon tijdens de inspectieronde per kraan inzicht geven in de keuringsdocumenten, waarbij ook gelogd is welk bedrijf onder wie zijn verantwoordelijkheid en op welk moment de keuring heeft uitgevoerd. Daarbij kregen we complimenten en positieve feedback vanuit de certificerende instantie op onze gestructureerde en geborgde aanpak”.

 

Mooi om te horen! Hoe heb je de implementatie en uitrol van de applicatie ervaren?

 
“Een grote uitdaging is natuurlijk het gedragen krijgen van een dergelijke applicatie. Hoe laat je de collega’s ermee werken en deal je met de mogelijke weerstand die verandering vaak met zich meebrengt. De Rotterdamse havenmentaliteit is hard werken en niet teveel poespas. “Het mot wel eenvoudig zijn”. Om dit te realiseren werd een gezamenlijke brainstormsessie gehouden over de invulling van het systeem. Na tweeënhalf uur stond er een structuur waar iedereen achter stond en nog steeds staat. Hiermee werd een belangrijke basis gelegd en er op terugkijkend was dit het begin van een ijzersterke opzet en samenwerking". 
"Bij het wegwijs maken in het systeem was FPSupport heel meegaand. Het persoonlijk contact siert hen en het was hierbij geen probleem om nog een keer langs te komen om tekst en uitleg te geven over de verschillende functionaliteiten. Met de initiële hoofdstructuur wordt nog steeds gewerkt en we passen het indien nodig zelf op onderdelen aan. De simplicity, de opbouw en de interface maken het werken ermee voor iedereen eenvoudig. De actieve signalering dat een taak is verlopen is zeer bruikbaar en houdt je scherp in de waan van de dag”.
 

 

she-manager-jewometaal-health

 

Wat gaat de toekomst brengen en wat wil je in de toekomst gaan oppakken?


“In de toekomst wil ik me meer gaan richten op de samenwerking met internationale collega’s op het gebied van SHE binnen de organisatie van ELG en meer verdieping in SHE processen aanbrengen. Daarnaast willen we dit jaar ons ISO 45001 laten certificeren, omdat dit de verschillende facetten van SHE samenbrengt in één systeem. Ik wil hierin onder andere een competentiematrix op gaan zetten met de verschillende opleidingen en op die manier het gezond en veilig werken (G&VW) nog beter neerzetten.”
 
Met dank aan Johan de Bruin
 
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, blogs en nieuws. Volg ons op LinkedIn (klik de button hieronder). 
 
De ISO 45001 is een normering die uw bedrijf naar een beter V&G beleid brengt. FPSupport heeft een speciale structuur ontwikkeld die gebaseerd is op de HLS (High Level Structure). Benieuwd?
Vul dan het contactformulier in en we vertalen jouw situatie naar een stappenplan. 
 
Contact of plan een online kennismaking in

 

 

 

 

 

 

 

Online
kennismaken

 

Geen formulier invullen maar een
WhatsApp bericht versturen. Dit kan naar

 

Marcel van Schooneveld

Consultant van FPSupport